hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2001. október 24. szerda   11:40
nincsen hozzászólás

szerző: Higany
Metal Meeting
2001 október 12, Petőfi Csarnok

   Ezen az estén alaposan sikerült elkésnünk különböző közlekedési akadályok miatt. Mielőtt odaértünk volna, azelőtt a Cross Borns próbálta puhítani a csarnok deszkáit. Mire nagy nehezen sikerült bejutnunk, addigra már a színpadon a második fellépő a Vanishing Point soft-metal játszó banda várt ránk. Gyorsan lecuccoltunk és a színpad felé vettük az irányt. A V.P.-ék egyenlőre annyira még nem ismertek az itthoni nagyközönség előtt. A programjuk röpke harminc percesre sikeredett, mely idő roppant kevésnek bizonyult ahhoz, hogy jobban a zenéjükbe mélyedjünk. A banda frontembere prófétai mozdulataival invitálta a közönséget mind közelebb és közelebb a színpadhoz. Sajnos ezzel a színpadi produkcióval csak kisebb lelkesedést váltott ki a metalistákból.
  
   A harmincperces átszerelési szünet óráknak tűnt és igencsak hemzsegett a hibáktól. Az az egy-két német ajkú technikus valahogy nehezen tudta áthidalni a lehetetlen problémákat, azaz például a kapcsolatot létrehozni a szintetizátor és a keverőpult között. Ennek ellenére körülbelül háromnegyed kilencre elrendeződött a kaotikumból a színpadkép és a technika is. A Sonata Arctica a program szerint a második fellépő színrelépését egyfajta felvezető sampleres muzsika kísérte. Az első taktusok után már Tommy Portimo dobos bűvölte kettős lábgép határozta meg a mágikus ritmusokat. Az energia és erő a fellépésük végéig tapasztalható volt. A közönség felé fordított billentyűoszlop mögött Mikki Harkin sajátos hangszerkezelése tette még érdekesebbé a koncertet. Az énekes-showmester Tony Kakko a hangja betöltötte az egész termet, mozdulataival csak fokozva a színpad előtt lévők jó hangulatát. Sokszor felemelte és megpörgetette mikrofonálványát, mint ahogy az Tarjánban volt szokás a fokost pörgetni egy jól sikerült italozás után. A gitárok és a billentyűk tökéletesen kíméletlen egyszerűséggel fejtették meg egymás szólamait. A kellemes dallamvilágú számok ürügyül szolgáltak arra, hogy a gitárosok a még fennmaradó energiájukat is kiadják a színpadon való rohangálással és a dobogóra helyezett dob mellől időnként ninja módjára leszökelléssel. A lassú, full szomorú számok és a gyors, virtuóz számok váltakoztak. A háromnegyed órát hamar maguk mögött tudták.
  
   Ezt követően a kezdeti „megszokott” átszerelési mizéria ismét megismételte önönmagát. Azok a német ajkú technikusok nem bíztak semmit a véletlenre. Nyugodtan sétáltak és rendezgették a tárgyakat a színpadon. Csak egy-két asztal és szék, no meg a felszolgáló lányok hiányoztak. Közben egyre többen és többen skandálták a Gamma Ray nevet. Az átszerelés alatt a hátsó falat beborító festett vásznat feszítettek a dobok mögé, melyen felfedezhettük No word order CD borító képi világát. Három, fénypallóssal küzdő repülő szörny lebegve a piramisok, a tűz és a jég birodalma előtt. Képi világuk nem merült ki ennyiben. A dob elé egy múmiaszörny fejet és egy fehér, gubbasztó UFO-t is be tudtak gyömöszölni. Egyre türelmetlenebb és feszültebb várakozás töltötte be a termet. És végre elérkezett a várva várt pillanat pontban huszonkét órakor. A lámpák kialudtak a nézők felett. A színpad sejtelmes fénybe burkolódzott és ebben a derengő fényben Dan Zimmermann dobos botorkált el hangszeréhez. Egy kis segédlettel lángoszlopokat lövellt a levegőbe egymás után. Szájából távozó petróleum cseppek szétszóródtak a teremben beterítve az első néhány sort. Ezután a zenekar többi tagja is bejött a színpadra. Kai Hansen gitáros-énekes, Henjo Richter gitáros-billentyűs, Dirk Schlächter basszer. Ezt követően mintegy egy óra negyvenöt perces koncerttel ajándékozták meg a nagyközönséget. Közös szerzeményeik képi világára főként a mennyország, a pokol, a megérkezés, a várakozás hangulata volt jellemző. Főként a No word order (2001), Blast from the past (2000) valamint a Powerplant (1999) albumokról játszottak számokat. Az első nyitó számot követően (Induction) a Dethrone Tyranny, New World Order, Land of the Free, Short as Hell, stb. opuszokat nyomták le. A koncert közepétől lazultak el csak igazán a zenészek, ezt a szabadabb témaválasztással nyilvánult meg. Az eredetileg előre megtervezett program 12+2 ráadás számot tartalmazott. A ráadás számokat a kitűnő hangulat miatt megfejelték még két plusz számmal, nem kifelejtve a Black Hole-t és a Heading for Tomorrow-t sem. Az együttes a koncert végét egy geggel zárta: valaki beöltőzött egy torzult birodalmi katonának majd a színpadon és annak közvetlen környékén a szerencsétlen rockereket és biztonsági erőket riogatta. Szerintem az efféle jelmezes figurázás inkább jobban elment volna egy Halloween party-n vagy egy szilveszteri vidám összejöveteleken, ahol még mindig bejön az ilyesfajta mókás farsangi jelmez, de nem egy metalkoncerten.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 waszlavik    flash    gillian anderson    shining    tintin kalandjai    frontside    evanescence    sick of it all    ahab    frogshow    saint deamon    subscribe    olimpia    richie kotzen    sick of it all    blind channel    deftones    emile hirsch    kalála    james newton howard    kimnowak    serenity    the dead daisies    a frankeinstein terv    nyírség táncegyüttes  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!