hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. augusztus 22. péntek   12:28
nincsen hozzászólás

szerző: atonik
Seal
2008. július 15. SYMA Rendezvénycsarnok

  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy videó klip. Szerepelt benne egy fekete srác, rasztahajjal, félmeztelenül, bőrkabátban, sebhellyel az arcán. És azt énekelte, hogy: But we´re never gonna survive, unless... We get a little crazy Megjegyeztem a nevét: Seal. 1990 óta sok-sok változáson ment keresztül, s mára ő lett a megtestesült elegancia, laza, megnyerő férfi, egy német szupermodellel az oldalán. Plusz két közös bébivel.
  
  Seal másodszor látogatott kis országunkba, legutóbb 3 éve láthatták a szerencsések az Arénában. A nevezetes augusztus 20-ai tűzijáték, és az elázott, s így elmaradt Whitesnake óta a koncertszervezők az időjárás jelentéssel fekszenek és kelnek. A szabadtéri teltház átköltözött egy sokkal nagyobb helyre, ahol kényelmesen, bár kissé szurkolói hangulatban várhattuk a kezdést.
  
  A turné apropóját az új album adta, de titkon mindenki remélte, hogy Seal a már jól ismert slágerekkel kápráztat el bennünket. Felcsendültek az első hangok, és két fiatal gitáros jelent meg a színen, fekete öltönyben, nyakkendőben, hátul pedig a dobos kezdett rá. A tavaly megjelent System első dalával, az If It´s In My Mind, It´s On My Face-szel indítottak. Be kell, hogy valljam, nehezen tudtam a zenére figyelni, mivel az időközben színpadra lépő, közel két méter magas fekete férfi, talpig fehérben teljesen lekötötte a figyelmem. És a hangja! A stúdióban felvett albumhang és a valódi énekhang között semmi különbség. Ugyanaz a kellemes, borzongató tónus, amivel az egész világot meghódította; semmi kétség, megérdemelten. A következő dal, az Amazing, nagy siker az új anyagról, klip is készült belőle. A koncert hangulata egy belvárosi, elit szórakozóhelyre emlékeztetett; mellettem négy jól fésült, 30 körüli srác hangoskodott, kissé becsípve, a jól ismert egyet jobbra, egyet balra tánclépést alkalmazva. De az őrület valahogy hiányzott.
  
  Ám Seal nem bízta a véletlenre, hiszen a korábban Adamskivel tálalt Killerrel izzította tovább a hangulatot. Ezt a dalt George Michael is feldolgozta, ismerjük mindannyian: Papa was a Rolling Stone És ha már így belemelegedtünk, jöhetett a lírai Loves Divine, amely egy visszafogott lassú táncra és együtténeklésre invitálta a közönséget. Új szám következett (a címére nem emlékszem), ami az én ízlésemnek kissé diszkós. Talán nem ez a megfelelő szó, de az egész új albumból hiányzik az a laza, kissé funk-os, blues-os íz, ami ez előzőeken megvolt. Nem érdekes, a közönség önfeledten táncolt. És táncolt Seal is, laza mozdulataival megőrjítette a csarnok női közönségét. Az első sorokban félájultan ropták a csajok, hiszen az énekes le-lekacsintott az ott állókhoz. Hatásos volt, az biztos.
  
  A színpadi díszlet öt videó-falból állt, melyeken a dalokhoz illő, jól megkoreografált animáció kápráztatott el bennünket. Profi megjelenés, profi hangzás, bár a helyszín fémcsarnok jellege sokat rontott az élvezeti értéken az alattomos visszhangra gondolok. A My Vision elhozta azt a látványt, amire azt mondtam: igen, ezért érdemes koncertre járni! A vizuális varázslat egy vetített fehér gömbbel kezdődött, amely egyszer csak terem méretűvé nőtt, jól kiegészítve a dal szövegét: Can you see my vision
  
  Most már tudom, érdemes az első sorban tolongani: történt ugyanis, hogy a The Right Life dallamára Seal megunta a szólótáncot, és felkért egy lányt a közönség soraiból. Kicsit megrendezett íze volt a dolognak, hiszen a barna szépség tűzpiros ruhában, magas sarkúban, divatos frizurával, cseppet sem visszafogottan, egy ritmusra mozgott az énekessel. Lám-lám, emberünk nem csak a szőke Heidikre bukik
  
  Azonban az est legkedvesebb pillanata az volt, amikor a Kiss From A Rose ballada refrénjébe Seal beleszőtte a szerelem szót magyarul. Először azt gondoltam, rosszul hallom, de újra és újra megismételte, és arcán széles mosollyal söpörte be a tapsot a dal végén. Új számok következtek, majd amikor a közönség soraiból többször felhangzott a krééézi felkiáltás, végre belekezdtek a legnagyobb slágerbe, amelyet még Jeff Scott Soto is elirigyelt, és elő is adott legutóbbi buliján, Budapest hajós klubjában. A Crazy-t a nézősereg egy emberként énekelte, és az est legnagyobb és leghosszabb tapsviharát is e dal kapta.
  
  Kis szünet következett, Seal átöltözött, s a következő nóta alatt fél tucat pólót dobott a közönség soraiba. Egy szó, mint száz, nagyszerű koncertet látott, aki eljött aznap este, jóllehet én abból a bizonyos őrületből még elbírtam volna többet is! Záróakkordként a Bring It On hangzott el, amit ötperces ünneplés és sok-sok köszönöm követett. Meg a szokásos: See you again, soon! Oké, rajtam nem múlik, gondoltam. Legyen úgy!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tintin    the young punx    axl rose    assassin    eluveitie    dlrm    alterdistrict    steve lukather    párterápia    foundation    szemle    anneke van giersbergen    franz ferdinand    dropout kings    mortillery    euroblast tour 2012    namtar    arbat    saviours    trigger the bloodshed    sandler    sorsügynökség    tündértantra    sunrise avenue    backbeet  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!