hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. szeptember 22. hétfő   10:19
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Paul Gilbert
2008. október 12. A38 - Budapest

  Tavaly a Spocks Beard nálunk járt, és olyan bődületes koncertet tálaltak, hogy az A38 Hajó padlóján csak úgy koppantak az állak. Azért előttük fellépett egy Paul Gilbert nevű figura, aki amellett, hogy úgy néz ki, mint aki anno a Lipóton próbált zenekart verbuválni, szólóbandájával egy igazán förgeteges show-t kanyarított sok-sok gitárbűvészkedéssel és egyéb virtuóz csemegével.
  
  Ám most októberben övé a főszerep, teljes műsoridőben Gilbert és csapata fog szórakoztatni minket. Az előzenekar a magyar K3 formáció lesz, őket szintén láttunk már a Hajón, mégpedig Ritchie Kotzen márciusi buliját bemelegítendő (?). 1995-ben Kállai János alapította trió afféle progos-metálos instrumentális zenét játszik, és noha engem az ex-Poisonos szépfiú koncertje előtt nem igazán győztek meg, azért ne feledjük, hogy igen képzett zenészekről van szó, és Jordan Rudess (Dream Theater billentyűs) is látott bennük fantáziát, hisz a CD-jükön vendégeskedett. (E sorok írása közben hallgatom a K3 MySpace-oldalára feltett dalokat, és bizony elégedetten bólogatok remélem, immár élőben is így hengerelnek!)
  
  És Paul Gilbert. Az amerikai fickót ugye mindenki (főként) a Mr. Big nevű MTV-kompatibilis haj-bandából ismerheti, de az már elég rég volt, előtte, utána és aközben is csinált egyet, s mást. Ha életútját böngészgetjük, visszamehetünk egészen ötéves koráig: ekkor kezdett el gitározni ugyanis, majd pár évre rá már saját zenekart alapított. A Racer X az első, amelyet már a nagyközönség is ismerhet, és nemcsak azért mert a Judas Priestes Scott Travis dobolt benne; jófajta komplex heavy/power metált nyomtak, de Paul a világhírt nem velük, hanem a Miszter Naggyal érte el. Emellett már egy tucatnyi szólólemez van a háta megett, de megfordult számos különféle projektben (Yellow Matter Custard, Hammer Of The Gods, G3 stb.) Olyan előadókat tart mesterének, mint Jimmy Page, Van Halen, Randy Rhoads, George Harrison vagy a Beach Boys, a Kiss és a The Ramones, zenéjében pedig megtalálhatók a pop, a hard rock, a metal, a blues, a jazz, a funk stílusok variánsai.
  
  Válogatott diszkográfia
  
  Racer X
  Street Lethal (1986)
  Second Heat (1988)
  Live Extreme, Volume 1 (1988)
  Live Extreme, Volume 2 (1992)
  Technical Difficulties (1999)
  Superheroes (2000)
  Snowball of Doom (2002)
  Getting Heavier (2002)
  Snowball of Doom 2 (2002)
  
  Mr. Big
  Mr. Big (1989)
  Raw Like Sushi (1990)
  Lean Into It (1991)
  Raw Like Sushi II (1992)
  Bump Ahead (1993)
  Japandemonium: Raw Like Sushi 3 (1994)
  Channel V at the Hard Rock Live (1996)
  Hey Man (1996)
  Big Bigger Biggest: Greatest Hits (1996)
  Deep Cuts (2000)
  
  Szólóalbumok
  Tribute to Jimi Hendrix (EP) (1991)
  King of Clubs (1998)
  Flying Dog (1998)
  Beehive Live (1999)
  Alligator Farm (2000)
  Raw Blues Power With Jimi Kidd (2002)
  Burning Organ (2002)
  Paul the Young Dude/The Best of Paul Gilbert (2003)
  Gilbert Hotel (2003)
  Acoustic Samurai (2003)
  Space Ship One (2005)
  Get Out of My Yard (2006)
  Tough Eskimo (limited edition EP) (2007)
  Silence Followed By A Deafening Roar (2008)
  
  Végül néhány sor, amit a gitár-őrült osztott meg a nagyvilággal:
  
  Okold a nagy 80-as éveket vagy magát az embert! Paul Gilbert nem kér bocsánatot a mega-eladásokat produkáló hajbanda Mr. Big soraiban eltöltött évekért. „Egy gyilkos rock bandaként indultunk, de végül egy balladával lettünk listavezetők az MTV-n. Ez volt az egyik legkellemesebb gondom az életben!” idézi fel Paul a Mr. Big korszakot „Csodálatos idők voltak ezek számomra. A Mr. Big tagjaként valóra válthattam a rock sztár álmaimat... turnébuszon utaztam be Amerikát, arénákban játszottam, platinalemezes lettem, nagy TV-műsorokban szerepeltem... fantasztikus idők!”.
  
  Aztán jöttek a 90-es évek. Paul és a Mr. Big hatalmas japán, európai, ázsiai és dél-amerikai sikerére összpontosítva vészelte át a grunge rock viharát. „Jó párszor játszottunk főzenekarként a tokiói Budokanban, aztán hazautaztunk, és a saját lemezcégünk röhögött ki bennünket, mert szerintük hülye hajunk és ruhánk volt. Oké, a hajunk és a ruhánk valóban hülye volt, de hát ez Rock and Roll, és nagyszerűen éreztük magunkat!
  
  Bár a zenekar pályája csúcsára ért, 1996-ban Paul úgy döntött, ideje továbbállni. „Mindnyájan imádtuk a zenét, és mindent megpróbáltunk, hogy együtt tartsuk a bandát... De 8 év után már egymás agyára mentünk!” Paul tehát bejelentette távozását, és gitáros - énekes - dalszerzőként szólópályára lépett.
  
  Amióta Paul kilépett a Mr. Big-ből, 10 CD-t adott ki a saját neve alatt. „Szólóművészként lehetőségem van ötvözni a punk/pop dalszerzést, amelyet imádok, azzal a sikító, reszelős gitárjátékkal, amelyet tizenévesen műveltem. Ha pedig űrruhában akarok a színpadon nyomulni, abban senki sem akadályozhat meg!”
  
  A szólólemezek között Paul újjáélesztette Mr. Big előtti heavy metal bandáját, a Racer X-et is. A zenekar eredetileg 1986-ban alakult, és jelentős helyi sikereket ért el Los Angeles heavy metal színterén. 1999-ben a Racer X rajongóit kellemes meglepetésként érte, hogy kedvenc gitárnyúzó csapatuk visszatért. A Racer X -nek eddig 8 CD-je jelent meg.
  
  A Racer X 1986. évi bemutatkozása óta Paul alaposan kiélhette minden zenei szenvedélyét. Vagy ki is élte? Paul legutóbbi kiadványa, a „Get Out Of My Yard” az első teljesen instrumentális gitárlemeze. „Rock rajongó vagyok, és szeretem az énekes rock lemezeket. Ezért hosszú időre volt szükségem, hogy kiérleljem az instrumentális gitárlemez ötletét. De gitáros vagyok, és 30 évi gitározás után a gitáromnak még mindig volt mit mondania!”
  
  Pault évek óta követeltek instrumentális lemezt a rajongói, ő pedig le is szállította ezt a „Get Out Of My Yard” képében. Az időzítés tökéletesnek bizonyult, a visszajelzések pedig nagyszerűek. „Igazi változást éreztem a zenei hangulatban. Az emberek megint rákattantak a gyilkos rock zenére. Nem csak Japánban, de Amerikában és Európában is. Az eredeti Mr. Big és Racer X rajongók ma is nyomulnak, és a rajongók új nemzedéke is teljesen odavan a lemeztől!
  
  A „Get Out Of My Yard” végre tiszta formában mutatja Paul gitárjátékának erejét. A fő amerikai, európai, és persze japán gitármagazinok válaszképp a címoldalukon szerepeltették.
  
  2007-ben Paul úgy döntött, elindul első világ körüli koncertkörútjára. „A 90-es években biztonsági játékos voltam, azaz csak japánban turnéztam. Az utóbbi néhány évben viszont annyi levelet kaptam az amerikai, európai és a világ többi táján élő rajongóktól, hogy elhatároztam, visszatérek, és mindenütt fellépek!
  
  Pault a turnéra a „Get Out Of My Yard” korongon zenélő társai, Mike Szuter basszusgitáros, Jeff Bowders dobos, továbbá az egykori Racer X gitáros Bruce Bouillet és Paul felesége, Emi Gilbert billentyűs kísérik. Ez a csodálatos felállás már fellépett főzenekarként Japánban, és bejárta Amerikát is a legendás „G3” koncertkörúttal, amelyen Joe Satriani és John Petrucci (Dream Theater) is játszott.
  
  A közelgő bulikon felcsendülnek a Mr. Big, a Racer X nótái, meg persze Paul régi és jelenkori szólómunkáinak témái is. Hát az őrült frizura megvan-e még? A legújabb CD borító alapján a válasz továbbra is: igen.
  
  A jegy ára: 5.600.- Ft
  
  Megrendelhető online: Ticket Express vagy Ticket Portal; formatervezett, nyomtatott jegyként a CD Pincében, a Headbangerben, a Lemezkuckóban, a Hammer Zenebarlangban és a A38 pénztárában!
  Akik nem budapestiek, rendelhetnek jegyet e-mailben: info@livesound.hu!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rocktusa    tim owens    a thousand suns    esa holopainen    corrosion of conformity    gyár    holy moses    i exist    diamond eyes    ahab    zaporozsec    toy dolls    carson coma    guano apes    unsent letters    jaded heart    grave    russell crowe    szerencsecsillag    sebastian bach    sterbhaus    sherlock homes    kissin´ dynamite    kesh    eddie murphy  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!