hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2008. július 17. csütörtök   11:44
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 13-18. Hajógyári-Sziget - Budapest

  Nagyszínpad

  

Nagyszínpad


  A Magyar Dal Ünnepe egy egyszeri, monstre- koncerttel melegíti be idén a Szigetre érkezőket. A magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók több évtizede nem tapasztalt összefogásának ad teret augusztus 11-én, a Sziget mínusz egyedik napján, a Hajógyári-szigeten. A fesztivál Nagyszínpadán délután 4-kor kezdődő monstrekoncerten az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik majd el egy hétórás válogatás, olyan ünnepi hangulatot teremtve, ahol a magyar dal áll középpontban.
  
  Kontinenseket átívelő Iron Maiden koncertturné egyik állomása lesz az idei Sziget. A nulladik napon a legendás zenekart Steve Harris lánya, Lauren Harris és zenekara vezeti föl a Nagyszínpadon.
  
  Rövidebb, de erősebb programot ígértek idén a szervezők. És lám, a Nagyszínpad kínálata felülmúl minden eddigi kínálatot olyannyira, hogy az idei felhozatalban több olyan fellépő is van, kik szerte a világban headlinerként lépnek fel különböző fesztiválokon, s a Szigeten már csak korábbi sávokban volt nekik hely. Idén a sztársorban olyan zenekarokat köszönthetünk, mint a The Kooks, a Jamiroquai, a Sex Pistols, az R.E.M vagy a The Killers. Jön továbbá korábbi sávban - a Kaiser Chiefs, az utóbbi évek brit gitárzenei felhozatalának egyik legszellemesebb, legslágeresebb és egész biztosan egyik legsikeresebb zenekara. Itt köszönthetjük Serj Tankiant, a világ egyik legkeresettebb rockzenekarának, az eklektikus System Of A Downnak frontemberét.
  
  Még korábbi sávban lép színpadra az anyai ágon magyar származású kanadai-amerikai Alanis Morissette, az elmúlt bő tíz esztendő egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője. Vele egy sorban énekel a Moloko énekesnője, az ír származású Róisín Murphy. És jön a ´00-ás évek egyik legnagyobb hatású interkontinentális popszupersztárja, a Babyshambles. Szintén a Nagyszínpadon, a délutáni sávban lép a Flogging Molly, az egyik olyan alapzenekar, amely punk-rock alapokon revitalizálta az ír folkzenét. A Pendulum drum and bass-rock-electronica címkéjükkel körbejárták a világot Amerikától Sanghajig, hol dj-szettjükkel, hol zenekari felállásban, így büszkén jelenthetjük be a Pendulum Live-ot a Sziget 2008 Nagyszínpadán. Újra itt a Die Ärzte, mely vitathatatlanul a legnépszerűbb koncertező német punk-rockzenekar. A Nagyszínpadon köszönthetjük Európa legismertebb deszkáspunk-zenekarát, a Millencolint.
  
  És egy szupertorkú francia rockénekesnőt is köszönthetünk az idei Sziget Nagyszínpadán. Ő Mademoiselle K, akinek első nagylemeze Ça Me vexe (Hát ez felhúz) címmel robban a köztudatba. Érkezik hozzánk a pittsburgh-i Anti-Flag, mely a kilencvenes évek óta viszi tovább az Exploited vagy a Circle Jerks meglehetősen radikális szemléletmódot. Jön a rotterdami illetőségű, de karib-szigeteki ősökkel is rendelkező művész, Ziggi. Az aktuális brit indie gitárpop-színtér egyik legfelkapottabb zenekara, a Wombats szintén a Sziget vendége lesz idén és fellép a seattle-i Presidents Of The United States Of America, azaz a PUSA, a power pop mókamesterei. A nemzetközi felhozatal mellett az idei Sziget nagyszínpadán lép fel a Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO, Kispál és a Borz valamint a Tankcsapda. És mégegy: Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. A Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát.

  HammerWorld

  

HammerWorld


  A HammerWorld Színpad a Szigeten idén új helyre és jobb hangszigetelésű sátorba kerül. A programot tekintve igazán nem lehet panasz, hiszen a hazai mellett, megint nagyon erős nemzetközi felhozatal várható.
  
  Itt lesz az utóbbi évek legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb metal projektje a német Avantasia, melyet Tobias Sammet, az Edguy énekese hozott össze.
  Amerika egyik legismertebb metalzenekara is tiszteletét teszi: az Iced Earth újra Matt Barlow énekessel járja a világot, amiből most végre már minket sem hagynak ki.
  
  A hazánkba már visszatérő vendégnek számító finn metal-vonósnégyes az Apocalyptica is ismét részt vesz a fesztiválon, amely banda 2003-ban két Hammer sátornyi rajongó előtt adott fergeteges hangulatú bulit.
  Továbbá itt lesz a szintén amerikai, 1981-ben alakult trash-metal Exodus, amely csapatból Kirk Hammett, a Metallica énekese eredetileg indult.
  
  Jön az idén fantasztikus új lemezzel jelentkező svéd, okos újmetalt játsszó Meshuggah, vagy a New York-i hardcore-t és trash-t ötvöző zseniális Pro Pain.
  
  Az idézőjelben kisebb neveket is elég komoly bandák alkotják. Németországból a trasher Dew-Scented és a dark hatásokkal ötvözött rock zenét játszó Lacrimas Profundere, Dániából az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, Elvist és Johnny Cash-t metal formába öntő Volbeat, Svédországból a Sabaton, Kanadából a power király 3 Inches of Blood, Franciaországból pedig a Punish Yourself, a Mass Hysteria és The Eths jelenik meg az idei programban.
  
  És persze jön az a brit Carcass, aki ahhoz a maroknyi bandához tartozik, melyek a death-grind műfaj megszületéséért felelőssé tehetők, és amely banda idén állt össze újra, hogy rögtön nálunk is vendégeskedjenek egy zúzós éjszaka erejéig.
  
  A jól csengő külföldi fellépők mellett pedig a legjobb magyar rock és metal bandák szórakoztatják a fémszívű szigetelőket.

  iWiW Világzenei Nagyszínpad

  

iWiW Világzenei Nagyszínpad


  Az ínyenc hazai kínálat mellett műfaj legnagyobb nemzetközi neveit vonultatja fel idén is ez a helyszín.
  
  Itt lesz a Leningrad, amely együttes a kilencvenes évek végén bukkant fel a szentpétervári és moszkvai klubokban, s szinte pillanatok alatt padlót fogott tőle a birodalom. A XXI. század orosz undergroundjának egy csapásra Leningrad lett a neve. Tavaly és tavalyelőtt a Világzenei Nagyszínpadon tarolt már ez a muzsika, azóta úgy kell nekünk újra, mint az utolsó Leningrad-album címéül szolgáló Hleb a betévő Kenyér
  
  A nigériai Seun Kuti a nyugat-afrikai joruba ritmusokat funkkal és dzsesszel ötvöző afrobeat irányzatot megteremtő Fela Kuti legkisebb fia. Tizenöt éves volt, amikor Fela meghalt 1997-ben, s akkor az ő feladata és küldetése lett, hogy az apja szellemében tovább működtesse a tizennyolc tagú zenekart. (Fela másik fia, Femi, inkább a saját zenéje megteremtésére törekedett, ő már járt Óbudán.)
  Ennek élén az utóbbi években több rendkívüli koncertet adott, és 2008-ra az első közös lemezük, a Many Things is megjelent ez a friss szenzáció kerül bemutatásra a Szigeten.
  
  Jön Ky-Mani, aki a múlt év végén újabb albummal (Radio) jelentkezett ezzel érkezik Magyarországra első alkalommal, hogy a roots reggae és a reggae dancehall híveit a Marley-család legjobb szokásához híven levegye a lábáról.
  
  Mindenki nagy örömére ismét tiszteletét teszi nálunk Goran Bregovic aki a Goran Bregovic Wedding & Funeral Band nevű projektével látogat el a Szigetre.
  
  Tíz évvel ezelőtt alakult meg, s immár kilencedik éve elválaszthatatlan a Sziget Világzenei Nagyszínpadától a Besh o droM. Melynek pályafutása során gyakran módosult kivált az énekesnők frontján a felállása, de tény, ami tény: akiket vonzanak a tüzes égtájak, a rezes szólók és a szilaj ritmusok, azok a zenekar balkáni és magyar népzenei feldolgozásaitól koncerten és lemezen (Macsó hímzés, Nekemtenemmutogatol, Gyí, Ha megfogom az ördögöt) mindig is megkapták a magukét. Sőt. Dagadhat a keblünk a büszkeségtől: a Besh o droM zúzós-pörgős csocsekja még a szerbek és a macedónok földjén is ritkaságszámba menő.
  
  Lee Scrath Perry tavalyelőtt Magyarországon is megfordult, akkor az A38hajót rengette meg, Sherwoodal közös fellépése azonban a reggae- és dub-színtér univerzális hívei számára egyaránt különleges alkalom és ritka csemege.
  
  Mindezek mellett lesz Balogh Kálmán és Mercedes Peon, Barbaro, Alamaailman Vasarat, Rokia Traoré, Transglobal Underground feat. Natacha Atlas és még sokan mások.

  Converse-WAN2 színpad

  

Converse-WAN2 színpad


  A Converse WAN2 Színpad nemcsak a nevét, hanem méretét tekintve is változik idén, hiszen az elmúlt évek folyamatos telházából tanulva, jócskán megnövelték a sátrat, de a már jól megszokott magas színvonal is marad.
  
  A holland Pete Philly & Perquisite a dzsessz, klasszikus és soulzenei hatásokat keveri flamencóval, szambával, reggae-vel és afro ritmusokkal. Globális tánczene mindenkinek!
  A francia Hocus Pocus 1995-ben alakult hiphopzenekar mind rajongói körökben, mind szakmai berkekben is komoly elismerésnek örvend frankofón területeken. A 20syl alapította csapat francia-angol nyelvű zenéje sajátosan ötvözi az akusztikus és elektronikus elemeket. Legutóbbi lemezük 2007-ben jelent meg Place 54 címmel.
  
  Az amerikai Delinquent Habits 1991-ben, Los Angeles utcáin alakult kultikus hiphopzenekar, mely az elsők között ismertette meg a világgal a latino ritmusokkal kevert anglo-chicano rapet.. Öt album után a legutóbbi 2007-ben jelent meg New and Improved címmel még mindig a világ egyik legsziporkázóbb hiphopzenekara, amely egyaránt turnézik Beckkel, a Fugeeszal vagy a Kornnal.
  
  Bár a Che Sudaka országjele spanyol, a barcelonai illetőségű zenekar valójában argentin és kolumbai muzsikusok multikulti colorlokálja, amely leginkább a Manu Chao-ihlette latin punk-reggae-ska-argentin népzenei elemeket ötvözi látványos-energikusan. A zenekar legutóbbi, ezúttal akusztikus lemeze 2007-ben jelent meg. Mirando El Mundo Al Reves címmel.
  
  Izabo, a jelenleg legizgalmasabb izraeli rockzenekar is érkezik Budapestre, mely Ran Shem-Tov gitáros vezetésével briliáns módon ötvözi a pszichedelikus rock elszálltságát a pumpáló diszkóritmusokkal, a punkot arab zenei motívumokkal. Nevük már nemcsak Izraelben, hanem Európában is ismert, köszönhető két lemezük sikerének és turnéiknak. Idén pedig először a Hajógyári-szigeten is bemutatkozik a Superlight című albumát bemutató zenekar.
  
  A kanadai Danko Jones igazi ínyencfalat a Szigetlátogatóknak az európai kontinensen és Skandináviában kifejezetten sztárstátusznak örvendő trió a mai színtér egyik leglehengerlőbb koncertzenekara, melynek fellépése alatt és után póló nem maradhat szárazon. És, persze azt se felejtsük el, hogy idén új Danko Jones-lemez jön, Never Too Loud.
  
  A New York Ska-Jazz Ensemble egy szupergruppot takar, ezúttal New York és a világ legjobb skazenészei (a Toasterstől a Skatalitesig) fuzionálnak és játszanak dzsesszsztenderdeket ska felfogásban. 1994-es megalakulásuk óta kultikus népszerűségnek örvendenek, túl vannak öt albumon, számtalan fellépésen, dzsessz- és popfesztiválok rangos vendégei.
  
  De ha még ez sem lenne elég akkor nézzétek a meg a holland Moke és Voicst koncerteket, hogy aztán együtt bulizhassatok egy hatalmasat José Gonzalez másfél órás előadására!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the crown    marko hietala    hatebreed    terror    kamikaze scotsmen    washington dead cats    diamondeyes    tius norma    arkona    specko jedno    space battleship yamato    forbidden    murderdolls    alex chilton    kontrollzé    hard charger    archer    fueled by fire    d.o.c.    eric burdon & the animals    dynamite    kasabian    kings of leon    gus van sant    puss in boots  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!