hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. július 8. kedd   10:29
nincsen hozzászólás

szerző: atonik
Vaya Con Dios
2008. június 8. Margitszigeti Szabadtéri Színpad

  Ismerjük a mondást: Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Valamikor a húszas éveim elején ismertem egy pasit, aki Vaya Con Dios lemezt tartott otthon. Azt gondoltam, ezek után már semmi gond nem lehet vele. Persze elég hamar rájöttem, hogy tévedek. A srác ment, a zene maradt.
  
  Ha az utcán megállítanék egy embert, és csak annyit mondanék neki: Vaya Con Dios, szinte biztosan rávágná, hogy nééé-ná-ná-ná. Vagy talán még: ájájájájá, Puerto Rico. Persze, a legnagyobb slágerek, a rádióbarát nóták. Csakhogy ez a zenekar sokkal többet, és nagyobbat alkotott ennél. Ezért is örültem annyira, hogy újra hazánkba látogatnak, és egy akusztikus koncert keretében megmutatják, mi is a zenei sokszínűség.
  
  Aggódva lestem az eget indulás előtt. A Margitszigetre megyek, és lóg az eső lába. Úgy tűnt, bármelyik pillanatban leszakadhat a mennybolt. Aztán persze a várakozás minden aggodalmat elsöpört, végre élőben láthatom a Vaya Con Diost, és hallhatom Dani Kleint, aki szerintem az egyik legkülönlegesebb hangú énekesnő a világon. A bejáratnál ellenőrzés, az esernyőm viszont maradt a táskámban. Biztosan szükség lesz még rá, gondoltam. Némi frissítőért indulok, és kissé meglepetten veszem tudomásul, hogy az ásványvizem kupakját lecsavarják, és megtartják. Szóra sem méltatnak. Jó, majd szorongatom, csápolni úgysem fogok, a tánchoz elég a lábam.
  
  A nézőtér lassan megtelik, mindenki az eget kémleli. A színpad párába burkolózik, és szinte harapni lehet a levegőt. Várakozás. Végre elkezdődik, és ugyanabban a pillanatban az eső is elered. Végszóra. A közönség kapkodva öltözködik, esernyők nyílnak. Sok esernyő. A zene kicsit a háttérben marad, egy kevésbé ismert dallal nyitnak. A látvány kárpótol mindenért, a színpad sötétkékbe burkolózva, finom fények, Dani elől, elegánsan, fekete nadrágkosztümben, fehér ingben, visszafogottan. Nagybőgő, zongora, trombita, dob, gitár mind-mind őt szolgálja. For You, a trombitás nyitja a dalt, igazi bárhangulatot varázsolva a színpadra. Sold My Soul, Johnny, és az eső zuhogni kezd. Farewell Song, régi slágerek sora, mindenki ismeri őket. Így akusztikusan finomabbak, könnyebben befogadhatók. A latin temperamentum és a francia sanzonok világa keveredik. Újabb ismert szám, Heading For a Fall, melyben egy hegedű is szerepet kap. A dal keltette hangulathoz képest a közönség kicsit passzív, talán az eső és a hűvös este teszi?
  
  A zenekar minden tagját dicséret illeti, egytől-egyig profi muzsikusok, de külön meg kell, hogy említsem a zongoristát, William Lecomte-ot. Zongorázni ugye ülve szoktak. Legtöbbször. Nos, emberünk ehhez képest majdnem végig állva muzsikál, és hozzá még táncra is perdül. Már amennyire a billentyűk kezelése ezt megengedi. Szinte látom magam előtt, ahogy hangszere tetejére ugrik, és őrült rázásba kezd. Az őrület azonban csak rá vonatkozik. A többiek igen visszafogottan zenéltek, csak egy-egy dalnál töri meg ezt a nyugalmat a hegedűs vagy a tangóharmonikás. Új szerzemények következnek, ezt a mérsékelt tapsból is észre lehet venni. Tényleg, a közönség: tizenévesektől a hatvanasokig. Hazai sztárok, médiaszemélyiségek. Kifestett nők, tűsarkúban és tisztes családanyák.
  
  Újabb dalt konferál be Dani, igazi, lassú bluest, zongorával, nagybőgővel, sötétlila fényekkel a háttérben, New Orleans-i hangulatot idézve. Végre besötétedik, ezzel talán a hallgatóság gátlásai is oldódni kezdenek. Az emberek jönnek-mennek, sokan már a végkifejletre készülnek, biztosan tartogatnak valami táncos nótát a végére. Egy nagy kedvencem, végre, Dont Cry For Louie! Szinte rá sem ismerek, de ezen ez estén ezt már megszokhattam. Igazi dögös jazz, trombitával tűzdelve. Felállok, és táncolni kezdek. Sokan csodálkozva néznek rám, de kit érdekel? Nekem a Vaya Con Dios nem egy üldögélős banda. A következő szám igazi nagy dobás, Djelem Djelem, francia cigánydal. Fájdalmasan sír a hegedű, a tangóharmonikás üdvözülten kísér, de mi inkább táncolni szeretnénk. Tovább lassulunk, egy gyönyörű líra csendül fel: Whats a woman when a man kezdetű sorral. Lágyan hömpölyög, biztosan elér minden szívhez, megesküdnék rá. Egy trombitaszóló adja meg a kegyelemdöfést. Mindenki mosolyog. A zenekar levonul, halk morajlás, várjuk a nagy dobást. Az első ráadás egy francia dal, de a fejemben már az motoszkál, vajon mi is lesz az utolsó? Biztosra mennek, Nah Neh Nah, a közönség végre feláll, táncol, énekel. Vége. Pár másodpercig még állunk ott, hiszen másfél óra nem elég, még csak most jöttünk bele, gyerünk, ide nekünk az egészet elölről! De nem, nincs több ráadás, a tömeg elindul kifelé.
  
  Jó kis este volt. Kellemes. Igaz, egy füstös bárban, egy üveg bor mellett szívesebben hallgattam volna. Talán, egyszer. Addig is Vaya Con Dios Isten veled!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kabinláz    keira knightley    vinnie moore    clubera    elyose    morgoth    zöld lámpás    vodku    konflikt    suffokate    a közösségi háló    for good     steven spielberg    radio panic    haemorrhage    michelle rodriguez    omega    rita ora    jackie chan    welicoruss    zinfield    nyughatatlan    high on fire    transitional    heidevolk  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!