hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2008. június 20. péntek   10:21
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Mi vagyunk a VOLT!
2008. június 2-5., Sopron - Lővér Kemping

  Július 2-5-ig ismét jelen idő lesz a Volt. A hazai fesztiválpaletta legkedveltebb és legváltozatosabb vidéki ifjúsági-kulturális rendezvénye számos világsztárt, a hazai zenei élet legjelentősebb képviselőit, műfajok széles tárházát sorakoztatja fel idén is. A soproni Lővér Kemping területén felállított programhelyszíneken 250 zenekar és előadó szórakoztatja majd a nagyérdeműt, de a Volt fesztivál keretei túlmutatnak a rendezvény területén: Volt-hoz kapcsolódó programokkal Sopron belvárosában is találkozhat az érdeklődő. A Reneszánsz Év 2008. keretében egy önálló színházi fesztivál is kapcsolódik az idei Volt-hoz.
  Idén 16. alkalommal nyitja meg kapuit a Volt fesztivál, mely az 1993-as kezdetek óta a legkedveltebb vidéki fesztivállá nőtte ki magát. A kutatások szerint, a Sziget után magasan a második legismertebb fesztivál. Nem beszélve arról, hogy Sopron egyik fontos és népszerű szimbólumává is vált az évek során. Dr. Fodor Tamás, a város polgármestere így ír a Volt programfüzetének beköszöntőjében: Az ország más régióiban, de már külföldön is egyre többen és többen emlegetik irigykedve ezt a jelentőssé nőtt eseményt, amelyre mi magunk is nagyon büszkék vagyunk.
  
  Nemzetközi sztárok
  
  Már megszokott, hogy a Volt-ra látogatókat fajsúlyos nemzetközi sztárdömping fogadja. A kaliforniai punk legsikeresebb zenekara, az Offspring például július 5-én ad koncertet a soproni fesztivál nagyszínpadán, s ad élőben is ízelítőt a csapat június végén megjelenő lemezanyagából. Sokáig kérdéses volt, hogy a tavalyi világsiker után 2008-ban ismét színpadra lép-e Manu Chao és csapata. Ma már biztos, hogy július 4-én, pénteken este egy igazán energikus produkcióra számíthatnak a Volt Fesztivál vendégei. Sokak örömére minden idők legsikeresebb latin hip-hop csapata, a kaliforniai Cypress Hill is eljön a Hűség Városába. Szomorú hír, hogy Goran Bregovic sérülése miatt le kellett mondja júliusi koncertjeit. A balkáni virtus azonban nem marad el: jön a Shantel & Bucovina Club Orkestar, amely ma a legjelentősebb európai fesztiválok keresett árucikke. És még mindig világzene: Manu Chao állandó zenésztársa, Roy Paci személye egyértelmű garancia egy igazán lendületes és vidám koncertre. Régóta vár a hazai közönség a Dreadzone dub-reggae-breakbeat-house elemekből építkező, mindent elsöprő élő produkciójára. Már nem kell sokat várni rájuk, hiszen ők is fellépnek a Volt nyitónapján!
  Brit színekben érkezik Sopronba a punk rock nagy generációjának egyik legfontosabb bandája, az Exploited és ugyanezen színpad nemzetközi palettáját gazdagítja majd a svéd Clawfinger csapata is, a hazai rockerek színe-java mellett.
  A lágyabb dallamok és a Volt-ra jellemző fesztiválhangulat rajongói számára jó hír, hogy az idei Volt-on új programmal mutatkozik be a legfinomabb francia csapat, a Nouvelle Vague, és visszatér a garage-műfaj igazán bulis német mestere, Frank Popp és zenekara is.
  Az osztrák zenészpáros, Richard Dorfmeister és Rupert Huber választása is a Volt-ra esett: mindössze néhány európai fesztiválfellépés mellett itt mutatják be a Tosca élő változatát, melyet Dorfmeister DJ-szettje követ. Valódi csemege a műfaj kedvelői számára a Rodney Hunter & Live Band koncertje, melynek keretében a nemrég megjelent új albumot mutatják be az osztrák zenészek.
  A nyolcvanas évek hangzásával kokettáló electro-trash műfaj, és persze napjaink tánczenéjének egyik legizgalmasabb és legdivatosabb figurája, a kanadai szupersztár, Tiga is bemutatkozik a soproni közönségnek.
  A drum and bass híveit minden éjszaka több nagyágyú örvendezteti majd meg. Roni Size pár éve már emlékezetes szettet celebrált a Volt-osoknak, idén azonban egy igazi élő, nagyzenekaros produkcióval érkezik a Roni Size Reprazent, ahogy High Contrast, valamint Marky és Stamina MC produkciói révén ugyancsak zúzós estékre számíthatunk. Igazán eklektikus műfajkavalkád jellemzi Layo & Bushwacka! munkásságát, teltházas táncparkettre számíthatunk a páros soproni fellépése idején is.
  Senor Coconut és zenekara a Volt-os koncert idejére sztárvendégként meghívta maguk mellé Louie Austen-t, akivel nemrég közös kislemezt jelentettek meg, és akit tavaly a jelek szerint sikeresen tapsolt vissza a soproni közönség. Azok pedig, akik szeretik a profi zenebohócokat, mindenképp keressék Sirqus Alfon feldolgozásokat bemutató performance-át.
  
  Exkluzív hazai
  
  Természetesen azok sem fognak csalódni, akik hazai produkciókra kíváncsiak: ők közel 200 Dj és zenekar közül válogathatnak. A legjelentősebb fesztiválkedvencek mellett két kuriozummal is kedveskedik vendégeinek a Volt.
  Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. Július 5-én a Volt fesztivál, augusztusban a Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát. Az URH zenéjénél semmi jobbat nem hallottam közép-európai kirándulásom alkalmával- írta a New Musical Express tudósítója, Chris Bohn 1981. január 17-én. Vad, felajzó zenét csinálnak, aminek hajtóereje a csodálatos, dühös gitárfutamok által csak alig-alig kordában tartott ritmus. Életerős zenéjük ugyanúgy hazavágja a hivatalosan támogatott együttesek esetlen rockját, ahogy a punk teremtett tiszta levegőt nálunk pár évvel ezelőtt. A Volt-on és a Szigeten tehát újra hallhatjuk az emblematikusnak számító dalokat, az Ismeretlen katonát, a Pokoli aranykort, vagy a Van-e élet a Földön című klasszikusokat és persze a többieket.
  Az idei Volt fesztiválon - az URH mellett - egy másik underground alapzenekart is hallhatunk. A magyarországi dark wave első számú együttese írja róla a Magyarock története 2. című hiánypótló mű. A zenekar pedig nem más, mint a 1986-ban alakult F.O. System. A csapat 1991-ben adta búcsúkoncertjét, 2006. február 4-én a Pecsában elevenítette fel a régi számokat, majd ugyanebben az évben - a Cult előtt - a VOLT fesztiválon lépett fel, ahol idén, július 2-án ismét exkluzív koncertet ad a zenekar.
  
  Új helyszínek és újabb fejlesztések
  
  Újabb programhelyszínekkel bővül a Volt kínálata, míg egyes korábbi színpadok más helyre kerülnek, átalakulnak.
  Az MR2 Petőfi Rádió és a Coke közös helyszíne rendkívül változatos programot kínál négy napon át. 11 órakor minden nap reggeli torna nyitja a színpadot, majd Dj-k és zenekarok váltják egymást. Szakmabeliek és a szervezők szerint ez a helyszín nyújtja a legfrissebb kínálatot a Volt-on. A hazai csapatok közül itt találkozhatunk a Petőfi Rádiónak is köszönhetően országosan befutott új csapatok zömével. Fellép a Brains, a Copy Con, a Kaukázus, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Vad Fruttik és Péterfy Bori zenekarával. Szintén itt mutatja be új zenekarát az Anima Sound System énekeseként ismertté vált Németh Juci.
  A nemzetközi kínálatból a francia szupersztár, a Nouvelle Vague a pénteki nap vendége lesz, míg a Samsung Arénában koncertező Frank Popp szombat éjszaka Dj-ként is bemutatkozik itt.
  A Volt egyik legnépszerűbb, közel 5000 fő befogadására alkalmas arénája új helyszínre költözik. Az MTV Headbengers Ball Aréna az idei évtől a Nagyszínpadtól távolabb várja a rajongókat, így a két helyszín hangereje nem zavarja egymást. Szükségesnek tűnt a helyváltoztatás, hiszen a legnépszerűbb hazai csapatok (Edda, F.O. System, Beatrice, Moby Dick, Belga, Ossian, Pokolgép, stb.) mellett két nemzetközi rock- és punklegenda is tiszteletét teszi ezen a helyen: a brit Expolited és a svéd-norvég Clawfinger.
  Látványos átalakuláson megy át a mindig teltházas Samsung Mobile Arena is. A korábbinál nagyobb sátorban klubhangulat várja a vendégeket: hangulatos és kényelmes bútorokkal, esztétikus dekorációs elemekkel.
  A Volt egyik új szponzora, a T-Mobile nyugalmas oázist kínál a fesztivál vendégeinek. A T-Mobile Lounge területén naponta déltől hajnalig ambient és jazz Dj-k váltják egymást, míg a résztvevők kényelmes kanapékon, fotelekben pihenhetik ki a fesztivál fáradalmait.
  
  Médiafesztivál a Volt-on
  
  Sok éves hagyomány, hogy július első hetén az országos média figyelme Sopronra irányul. Az idén se lesz ez másképp.
  Lapzárta után érkezett a hír: a Volt Fesztivál szervezői és a Magyar Televízió megállapodást kötött. Ennek értelmében a Volt-ról, mint kiemelt jelentőségű kulturális eseményről az idei évben is három napon át esténként az m1-en közöl összefoglalókat a Kultúrház.
  A budapesti rádiócafé 98.6 és a soproni Corvinus Rádió (FM 104.6) most is félországos rádióként kapcsolódik össze. A július 2-án reggel induló adást négy napon át Sopron 100 és Budapest 80 km-es körzetében foghatják a Volt-ra indulók, vagy az otthonmaradók. A két rádió közös látványstúdiója a Volt fesztivál központjában épül fel.
  Idén először ugyancsak a helyszínről, a Poncichter negyedből közvetíti adását a soproni NAP Rádió, amely a helyszínen beszélgetésekkel és zenével várja a vendégeket.
  A Volt kiemelt médiapartnereként naponta teljes oldalas melléklettel jelentkezik a megyei napilap, a Kisalföld.
  Saját színpaddal lesz jelen a Volt-on a Music Television, amely több napon át közöl összefoglalókat az eseményről, és ugyancsak a helyszínről tudósít Ausztria legnépszerűbb rádióadója, az FM4 is.
  A Volt Fesztiválra Magyarországról és külföldről kétszáznál is több újságíró, közöttük 16 televízió és több tucat rádió képviselője jelezte részvételi szándékát.
  Reneszánsz Év - 2008. Sopronban - Színház a Volt Fesztiválon
  A Reneszánsz Év - 2008. keretében a Volt Fesztivál idén először Sopron belvárosát is birtokba veszi. Két helyszín: a Petőfi Színház és a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont a Volt egyedülálló színházi programjának, amely keretében 8 előadás kerül bemutatásra.
  A Volt Fesztivál történetében már-már hagyománynak számít, hogy a Táp Színház társulata évente egy-egy nagysikerű színdarabbal és népszerű egyperceseivel lepi meg a résztvevőket. Az eddigi gyümölcsöző együttműködés eredményeként idén a fesztivál szervezőinek felkérésére a Táp Színház négynapos színházi programot állított össze különböző produkciós társulatok, népszerű vagy éppen ígéretes művészek közreműködésével.
  Az előadások értékeléséről felkért neves szakmai zsűri gondoskodik: Bárdos Deák Ágnes, efZámbó István, Molnár Gál Péter, Peer Krisztián, Péterfy Bori, Vajdai Vilmos.
  
  A Petőfi Színházban és a Liszt Ferenc Kongresszusi és Kulturális Központban zajló programok díjmentesen látogathatók! Helyfoglalás érkezési sorrendben. (A várható nagy érdeklődés miatt a szervezők mindenkit arra kérnek, időben érkezzenek a helyszínre.)
  
  Volt Pódium szabadegyetem a CIB Bank Klubszínpadán
  
  Minden nap délután 2-től ismert vendégek tartanak előadást a Volt Pódiumon. Szerdán Sas István reklámszakember, csütörtökön Tari Annamária pszichológus, pénteken Vámos Miklós, szombaton pedig Réz András érkezik Sopronba. Ugyanezen a helyszínen fél 4-től Fiala János a Volt fellépőivel beszélget. A riporter vendége lesz Kispál András, Laár András, Hobo és Für Anikó is.
  
  Poncichter Negyed
  
  Soproni borászok mutatkoznak be a Poncichter Negyed hangulatos udvarában. A borvidék borászai közül jelen lesz a Ferenczy Pince, a Karádi Borászat, a Luka Pincészet, a Lővér Pince, a Pfneiszl, a Ráspi és a Taschner Borház. A vendégeket soproni fúvósok és cigányzenészek szórakoztatják.
  A Volt Fesztiválon a folyóbort ugyancsak soproni borpincék biztosítják, így a Bormarketing Szövetség garantálja a nedű kiváló minőségét.
  
  Kiállítás
  
  A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont efZámbó István és feLugossy László kiállításának.
  A két művész közel negyven éve dolgozik már közösen. A hetvenes években részt vettek a szentendrei Vajda Lajos Képzőművészeti Stúdió megszervezésében. A stúdió nyitottsága alapozta meg a társművészetekkel való szoros kapcsolatot, így jött létre a nyolcvanas évek elején egy legendás zenekari formáció: Bizottság együttes néven.
  A Bizottság zenekarban Wahorn Andrással közösen, a hagyományos koncertekkel párhuzamosan rengeteg alternatív zenei akciót, performance-ot, audio-vizuális kísérletet aktivizáltak.
  A zenekar leállása után egyéni utak kialakítására törekedtek, de a közös szál is tovább épült egy másik szinten. A mai napig közösen szervezik a szentendrei Kis Magyar Performance és Nehézzenei Fesztivált.
  A mostani kiállításuk is egy ilyen közös egyéni bemutató.
  A kiállítást július 2-án 12 órakor Ligeti Nagy Tamás, az egykori Volt Magazin és a jelenlegi WAN2 Magazin főszerkesztője nyitja meg.
  
  Jegyárak:
  Napijegy elővételben: 5990 Ft, a helyszínen: 6990 Ft
  Négynapos bérlet elővételben: 14900 Ft, a helyszínen: 16900 Ft
  Kombinált bérlet is váltható (kizárólag elővételben), amely a Volt Fesztiválra és Balaton Soundra (www.balatonsound.hu) is érvényes. Ára: 29900 Ft.
  
  Jegyek - elővételi áron - július 1-én éjfélig kaphatók! A belépőjegy-vásárlók számára a kemping használata (sátrazás) ingyenes.
  Az eseményre elővételben és helyszínen is válthatók jegyek üdülési csekkel és Sodexho Kultúra utalvánnyal is.
  A Volt Fesztivál sokak kérésére már július 1-én, este 6-kor megnyitja kapuit a vendégek előtt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Volt

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dystopia    sandler    zzz    ghostpoet    war-head    sherlock homes    fassang lászló    code    ektomorf    fabricius anna    the kolin    negarm    thekillingscreens    star wars    szabad európa rádió    bill nighy    metapay    sanatorium    hecate enthroned    pro-pain    shinedown    dreadful peace    karabély    mais rues des avenue    rose tattoo  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!