hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [promo]  2008. május 19. hétfő   16:46
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Bardo - I.
Valse Sinistre Productions

  A Bardo az underground metal szcéna nyughatatlan figurájának, Khrulnak a legújabb projectje. Khrul kb. 15 zenekarban zenél eddig, de úgy látszik még mindig vannak felhasználatlan ötletei és ideje, hogy egy új formációban valósítsa meg ezeket. Elmondása szerint a Bardo fiók-zene volt, majd egy magánéleti behatásra csokorba szedte őket és a Siculicidium-os Pestifernek köszönthetően sikerült 244 darabos limitált példányban megjelentetni is az anyagot.
  
  A bardo név nem más, mint a megszületés és a halál közötti időszakban beálló állapotváltozás, éppen ezért a bardo egyben egy tudatállapotot is jelöl, amelyben az ember éppen tartózkodik. Khrul szavai szerint ez a megnevezés nagyon jól érzékelteti az állandó változásból fakadó veszteséget s ennek megélését, amikor az ember szinte élet és halál között lebegőnek érzi magát, a veszteségből adódó hol nyomorult, hol heroikus szomorúságot, illetve a veszteséget már bizonyos szinten tudatosan megélő ember belső világát, melyben megjelenik egyfajta hála az eddigiekért és ugyanakkor valamiféle hősies magányosság, hogy egyedül is tovább mer tekinteni, lépni a jövőbe.
  
  De akkor térjünk is át magára a zenére. Khrul deep, sad, catharsistic experimental instrumental metal-ként definiálja a Bardo-t, és előzetesen azoknak ajánlotta, akik szeretik a Hypocrisy epikus dalait és a régi Katatoniat. Már itt tudtam, hogy nem fogok csalódni az anyagban, sőt. A dvd csomagolású lemez hátoldalán számcímek helyett mindössze 0-tól 5-ig számozott trackek találhatók. Anélkül, hogy elolvastam volna a kiadványhoz csatolt levelet, tudtam, hogy mindenki a saját gondolatait képzelheti bele a korongon található zenébe, és Khrul is ugyanezt mondja.
  
  Az első, vagyis a nulladik dal tulajdonképpen egy intro, melyen gyönyörű szép gregorián ének vezeti fel a lemezt. Majd jön a négy instrumentális tétel, melyek mindegyike élményszámba megy. Dallamos, a korai Hypocrisyt erősen megidéző gitártémák, olykor a lebegés érzését keltő belassulások, de mindvégig rajta van a számokon egyfajta nyomasztó hangulat. Mint már említettem, mindenki a saját tragédiáját képzelheti bele a dalokba, így kár is taglalni, hogy milyen érzést keltenek azok, hisz ahány ember, annyi érzés. Én viszont lelkiállapottól és hangulattól függetlenül bármikor meghallgatom ezt az alig 20 perces lemezt, egyszerűen lenyűgöz. Különösképpen a 3. track, melyben a lelki fájdalom a legmagasabb pontra ér, mintha az élettől kellene búcsút vennünk, vagy mintha valamely szerettünket kellene elengednünk magunktól végleg, iszonyatosan nyomasztó. A záró dal pedig egyfajta belenyugvás a veszteségbe, majd valami újnak a kezdete, ahogy ismét lendületet vesz a zene.
  
  A hangzás nem tökéletes, de teljesen rendben van, a hangulathoz remekül passzol. Tehát én igazából nem is tudok negatívumokat felhozni a Bardoval kapcsolatban, mindenki döntse el maga, hogy mit ad neki.
  Mindenesetre csak reménykedni tudok benne, hogy lesz a dolognak folytatása, hiszen ez az idei év eddigi legkellemesebb hazai meglepetése számomra.
  És végezetül, had búcsúzzak Khrul szavaival: Only Music Matters
  
  10/10



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Bardo myspace

Khrul honlap

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vanessa hudgens    kate nash    hans zimmer    annihilator    kick/ass    budapest hardcore    jan rechberger    primal fear    cradle of filth    the moon and the nightspirit    resistance    kutyák És macskák    god dethroned    katona tamás    josh brolin    dresch mihály    holy man’s glory    roots of death    manticora    möbel    gabriela cedillo    tőzsdecápák    erik sumo band    wildbirds & peacedrums    ned evett  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!