hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. május 9. péntek   16:12
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
L’Orchestra de Contrabasses
2008. április 6., Budapest – Millenáris Teátrum

  Az októberi basszusgitáros koncertet követően újabb zenei csemegét kínált a Millenáris, ugyanúgy a zene mély tartományaiban járva. Ezúttal a LOrchestra de Contrabasses hat bőgőse mutatta be, mit is lehelt művelni azzal a bizonyos fatesttel, s a rá kifeszített húrokkal.
  
  ”Christian Gentet 1981-ben hívta életre a LOrchestre de Contrebasses nevű formációt, amelyben a legeredetibb és legígéretesebb módon jelenik meg a zenei kreativitás. Ez a vibráló zene nemzetközi szinten is hatalmas sikert aratott a hang és fényhatások meglepő kombinációjának köszönhetően. A LOrchestre de Contrebasses-nak hat virtuóz tehetségből áll, akik zeneszerzők és egyben előadóművészek is. Ezek a zenészek a hangzás és a látvány egységével hatnak a közönségre: ezzel a forradalmi repertoárral eddig még nem tapasztalt módon bővülhetnek a zene határai. A dupla-basszus hangzás teljes kiaknázása érzékivé, megnyugtatóvá és varázsossá teszi az élményt, amely során mindenki hajlandó ennek az álomvilágba vezető rögtönzött zenei repülésnek a részese lenni.” ez a beharangozó igencsak jó reklámot csinált az eseménynek.
  
  A nagyteremben a széksorok kivétel nélkül megteltek, én a lelátón foglaltam helyet, így ideális szemszögből kísérhettem végig az eseményeket. A kezdetben sötét színpadot hét kósza fényár világította meg, láthatóvá téve a zenészeket, akik egyenként kezdtek bele a húrok reszelésébe, majd fokozatosan csatlakoztak be a többiek. Az első szerzemény még nem tartalmazott különösebb virtuóz megoldásokat, de a hét nagybőgő összedolgozása, szimbiózisa így is megkapó. Az ínyenc dolgok csak ezután következtek.
  
  Az volt a legszebb az előadásban, hogy nem egy sereg, konzervatóriumból rossz magaviselet miatt elbocsátott diák benyomását keltették, hanem igenis zenéltek a hangszeren. Tehát nem egy zsákolóversenynek tűnt az egész, hogy ezúttal egy sportos példával éljek. A hangszer (szinte) minden egyes pontját kihasználták a minél változatosabb hangok elérése érdekében, volt, hogy ketten ütemet vertek a fejtetőre állított bőgő testén, miközben a másik kettő a húrláb és hangszedő közti területet térképezte fel, illetve csiholt ki hol dermesztően mély, hol bársonyosan finom hangokat. A program közepén megzenésítettek egy kikötői életképet: szinte éreztük a tenger sós illatát, a szállítóhajó által kibocsátott füstöt, míg a bőgők a sirályok hangját, a tenger sodrását és a hajó kürtjelzéseit idézték meg, meglepően életszerűen. Az előadás látvány részét az egymással kommunikáló hangszerek jelentették, jópár nevetésre ingerlő jelenet akadt, ilyen volt például, amikor rajzfilmek módjára megzenésítették a különböző karakterek (ergó hangszerek) mozgását, rezdüléseit, azok társalgásait.
  
  A poénok mellett a teljes odafigyelés, a zene iránti maximális tisztelet érződött a rajtuk, egy elejétől a végéig összeszedett, megtervezett produkciót láthattunk, amelyben jól megfértek egymás mellett a klasszikus ihletésű és a free jazz-szerű elemek, valamint a jópofa gegek is. A fényjátékra is kitérnék, sikerült egy olyan hatásos technikát alkalmazni, amely remekül aládolgozott a zenészek játékának. Nem is lett volna értelme annak, hogy fényárban ússzon a színpad, ez a közepes (s általában „személyre szóló”) megvilágítás tökéletes volt, miként a színek váltakozása is.
  
  Remekül érezhette magát mindenki, aki tiszteletét tette a Millenárison; a L´Orchestra de Contrabasses minden látogató igényét kielégítette, mind audiális, mind vizuális téren.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 evil invaders    szabad európa rádió    b.b. king    gathering    jimi hendrix    tökéletlen trükk    symphorce    waco jesus    motörhand    romanticbiodark    crescend    vended    vészkijárat    revolution renaissance    architect    dfsdfs    hugo cabret    makám    sterbhaus    real lies    lies    billy idol    aquileia ostroma    feles máté    számos pasas  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!