hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. december 6. szombat   13:55
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
Cradle Of Filth, Gorgoroth, Moonspell, Septic Flesh, Asrai
2008. december 9., Budapest – Petőfi Csarnok

  Nem mindennapi élmény részesei lesznek azok, akik ellátogatnak december 9-én a PeCsába. Bekövetkezik ugyanis az, amely a 90-es években szinte lehetetlen lett volna: egy este, egy színpadon lép fel a Cradle Of Filth és a Gorgoroth! Minden bizonnyal e két együttes neve említetik meg a legtöbbször true avagy nem true black metal diskurzus kapcsán, ami nem is véletlen, tekintve, hogy nem egy alkalommal említették meg egymást negatív színben a felek. A Lilith Fest névre keresztelt koncerten mindenesetre a zenén lesz a hangsúly.
  
  Az 1991-ben alakult Cradle Of Filth-nek sikerült elérnie azt, amit korábban lehetetlennek tartottak: a brit zenekar a fémzene egyik legextrémebb válfaját, a black metalt képviselve vált világszerte ismertté, s munkásságával új, szélesebb nyilvánosságot adott e földalatti muzsikának. Igaz ez annak ellenére is, hogy a műfaj „ortodox” hallgatói mindig is tagadták a brit csapat hitelességét, az együttes pedig nem egyszer hangsúlyozta, hogy zenéjük nem is kíván leragadni a hagyományos fekete fémnél.
  Az mindenesetre biztos, hogy a kezdetben hardcore bandaként indult csapat a kezdeti rövid útkeresés óta ugyanazon a - mára őket sikeressé tevő - csapáson halad: a karizmatikus - és frontemberhez méltóan narcisztikus frontember - Dani Filth vezette együttes zseniális érzékkel keveri mindazokat az elemeket, amelyek egy polgárpukkasztó metálzenekart bárki számára friss, energikus és érdekes produkcióvá tehetnek: a black metalra és a glamre külsőségekből összegyúrt vámpír-imidzsükhöz könyörtelen black metal zenei alapokra épülő, ám a dallamosabb, befogadhatóbb harmóniákat sem nélkülöző zenét párosítanak, melyhez védjegyként kapcsolódik Dani Filth hol mormogó, hol visítozó, vagy éppen eszelős hangon suttogó vokálja, mely a darkos, gótos témaválasztású, és - persze vámpír-imidzshez illően - nem ritkán erotikus beütésű szövegeket ad elő.
  A produkciót az együttes megalomán színpadi megjelenése teszi igazán átütővé: élő fellépéseiken még néha még a roadok is csuklyát viselve lövik be a hangszereket, a koncerthez pedig a méregdrága díszletek, a háttérvetítés és a tűzfújás, vagy éppen monstre acélszörnyek és szobornak álcázott, majd egyszer csak megelevenedő gonosz vízköpők bevetése is hozzátartozik. A britek ezúttal nyolcadik albumukat, az októberben megjelent Godspeed On The Devils Thunder-t turnéztatják meg.
  
  Mordor észak-nyugati részén található a széles, elhagyatott fennsík, amely megihletett három norvégot 1992-ben, mikor alakuló zenekaruknak kerestek nevet. Addig ez a név csak Tolkien művének, A Gyűrűk Ura rajongói körében volt ismert, de 1992 óta Gorgoroth sokak számára a legigazabb black metalt jelenti. 1993-ban vették fel Sorcery Written In Blood címmel az első demojukat, ezt 7 album követte, a legutóbbi Ad Majorem Sathanas Gloriam néven jött ki. E lemez felvételei közben már jelentősen megromlott a viszony a három tag között, melynek eredményeként Infernus kívül került a csapatból. A mostani koncertsorozat alkalmával Gaahl és TC King mellett Ice Dale, Teloch (mindketten gitár), illetve Nicolas Barker (dobok) alkotja majd a legendás hordát, ám hogy ez tartós felállás lesz-e, arra csak a jövő ad választ.
  
  A portugál Moonspell a ´90-es évek elején kezdte pályáját, s mára az indulásnál jellemzo, egyéni hangulatú luzitán black metaltól (Wolfheart) a klasszikus dark anyagokkal egyenrangú gothic metalon (Irreligious) és Depeche Mode-os sötét rockzenén (Sin/Pecado) át egészen a kísérletezos, samplereket is tartalmazó, súlyos és sajátos gothic/dark rock-metalig jutottak (The Butterfly Effect). Az utóbbi lemezeken igyekeztek visszatérni a gyökereikhez (még pontosabban az Irelligious album világához), ezen törekvésük a legfrissebb művükön (Night Eternal) a célegyenesbe jutott. Jól sikerült dalok alkotják az albumot, emellett a régi Moonspell-re jellemző, mágikus atmoszféra is visszatért.
  
  A minifesztivált a kisebb megszakítással 18 éve zenélő görög Septic Flesh és a holland, gothic rockot játszó Asrai fellépése teszi teljessé.
  
  Kezdés: 18 óra
  Belépő: 7900 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Cradle Of Filth oldala

A Gorgoroth oldala

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kiss of the dolls    steve carell    kyuss lives!    stefano di battista    underworld 4    roger faxon    lucifer    and so i watch you from afar    imperial never say die    doves    reggae    richie sambora    within the ruins    the poster boy    noctem    ludditák    star positive    destruction    primordial    fesztivál    anchor    cataract    rooney mara    lovreck    millenáris  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!