hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2008. április 1. kedd   12:18
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Embers


  A szombathelyi Embersből Szilárd, az énekes válaszolt magazinunk kérdéseire:
  
  Legutóbb a The Idoru társaságában léptetek fel a Merlinben, mikor is egy 2/4-es interjúnak köszönhetően céltábla lett belőletek. Minek volt köszönhető ez a nagy felháborodás?
  
  A viselkedésünknek. Pontosabban elsősorban az enyémnek. Mi elég komolytalan srácok vagyunk, szeretünk partyzni, és általában nincs határ. Se szórakozásba, se hülyeségbe. Mi elszórakoztatjuk egymást, sokszor nagyon aljas és primitív szintet hozunk, kevés ember van, aki ilyenkor elvisel minket. Akik tényleg jó barátaink, azok nem is vártak volna tőlünk mást egy olyan műsorba, mint a 2/4, főleg,hogy már maga az interjú minden részlete is arra volt kihegyezve, amit a műsorvezetők hallottak a mi legendásan mocskos rnr sztorijainkról és viselkedésünkről. Sokan kerestek minket a műsor után, hogy könnyezve röhögtek az előadásunkon, de jó páran rossz néven vették tőlünk, hogy nem egy forradalomra buzdító büszke hardcore zenekart kaptak. Mert, hogy mi nem is vagyunk se hardcore, se büszke, se buzdító zenekar, és nem is akarjuk magunkat annak mutatni. Némelyek szerint lejáratjuk magunkat az ilyen aljas viselkedéssel, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az igazi emberi oldalunkat nem ismerik azok akik a buliainkra járnak. De nem is kell ismerniük, hisz egy zenekar nem több, mint a szórakoztató ipar kelléke, ami zenét és showt szolgáltat. Ez a szituáció amúgy elég sok problémát a felszínre hozott, jól bemutatta, hogy még mindig van olyan rétege a magyar undergroundnak, ami miatt nem tud elmozdulni jobb irányba. A konzervatív gondolkodás mód, az egymás közti sárdobálás, és az a tény, hogy a magyar ember nem tud elmenni szó nélkül amellett ami nem tetszik neki, mind-mind csak bomlasztják a közösségi szellemet, és ezért stagnál a magyar underground azon szinten, ahol kb 7-8 éve is tartott. Lehet nagyon negatív vagyok, de nem látok sok fejlődést azóta, hogy ez a zenekar komoly koncertező banda lett. Arról nem is beszélve, hogy a magyar mentalitás annyi negatív tulajdonságot hordoz magába, amiről senki nem tehet, de arról igen mikor ezeken a dolgokon valaki nem tud felülkerekedni, azért, hogy jobb ember legyen. Nagyon irigyek és féltékenyek az emberek. Amikor látnak egy sehonnai bandát, aki a hosszú évek alatt, rengeteg küzdelemmel összehozott magának némi sikert, akkor bizonyos emberek az irigységtől feldühödve nem tudnak máshogy reagálni, mint mocskolódnak, anyáznak. Én ezt tartom igazi buta és primitív viselkedésnek, mert mindenkinek vannak lehetőségei, csak fel kellene kelni a gép elől és megpróbálni tenni, küzdeni a saját sikerekért. Persze, azért nem akarok most minden magyar srácra általánosítani, sőt az a tapasztalat, hogy az ilyen visszahúzó arcok vannak kevesebben, csak sajnos nem veszik észre az emberek, hogy a féreg belülről rágja a közös almánkat. Mi rég nem adunk az ilyen arcok véleményére, nem érint minket túl mélyen a fikázódás, csak sajnáljuk a magyar undergroundot, mert ahogy járjuk Európát látjuk azokat a nagyon pozitív példákat, hogy merre is kéne fejleszteni a mi színterünket, földalatti kultúránkat. És nem minden anyagi kérdés, mert sokszor a nálunk nem gazdagabb országokba is sokkal fejlettebb és életképesebb az underground.
  
  Ha igazak a hírek, változások lesznek a zenekar háza táján. Ki távozik az Embersből és miért?
  
  Igazak a hírek, basszeros és gitáros csere van épp folyamatban. Pontosabban az új basszeros, már koncertezik velünk, a gitáros pedig még betanuló szakaszban van. Áron és Erik távozott tőlünk, mindketten privát jellegű okokból. Az Áronnál az volt a fő probléma, hogy ő Budapesten lakik, Sármelléken dolgozik, mint légiirányító, és a zenekar ugye Szombathelyen van. Egy háromszögbe lezajló utazgatással élte mindennapjait, ami rengeteg időt és energiát felemészt, és ez mindig valaminek a rovására megy előbb-utóbb. Ő mástól nem tudott időt ellopni, csak a zenekartól, ami abban nyilvánult meg, hogy alig tudtunk vele próbálni. Örült ha a koncerteket be tudta vállani, bár azt se az összeset, ezért vettük be anno Ádámot, mint harmadik gitárost. Mi döntöttünk úgy, hogy szeretnénk másik gitárossal folytatni, mert ez így nem elég aktív, de az Áron is teljesen egyetértett a döntésünk okával. És itt jegyezném meg, bár nem kapcsolódik csak közvetve a kérdéshez, hogy sokan azt hiszik, hogy mi mainstream banda vagyunk, ebből élünk, és azzal hogy eljönnek a buliainkra, megveszik a cd-t, pólót, azzal megtömik a bankszámláinkat. Mert ilyenekkel is dobálóztak az emberek a 2/4-es interjú kapcsán. Hát nekik üzenem, hogy az Embers a mai napig underground banda, ami azt vonzza magával, hogy szinte teljesen non-profit. A zenekart a bevételeinkből tartjuk fenn, de mindannyiunknak van civil munkája, amiből fizeti a számláit, vásárol, és egyáltalán fenntartja a privát életét. Hogy vissza térjek a kérdéshez, az Erik kicsit másabb jellegű okok miatt, hagyott el minket, mert hogy az Ő döntése volt ez. Úgy érezte nem tud hosszútávon megfelelni az elvárásoknak egy ilyen szintű bandában, mert hogy nálunk az van bőven. Az Ő utódja Szabi, már volt vele két bulink és nagyon bevállt a srác. Mint basszeros és mint arc is.
  
  A már említett Merlines koncerten eljátszottatok egy új dalt is. Ezek szerint már készül a következő lemez anyaga?
  
  Bizony, már javában írjuk az új lemez anyagát. Sőt az elmúlt napokban lezajlott koncerteken, már az említett új dalon kívűl még egy friss szerzeményt is bedobtunk a programba. Összesen 5-6 nóta van jelenleg összepakolva, bár ezek mindegyikén még sok csiszolgatni való van mire rögzítésre kerülnek. Meg ugye még egyszer ennyi nótát akarunk írni, hogy legyen miből kiválogatni a legjobbakat majd a stúdióban. Az már előre látszik, hogy ahogy azt már tőlünk megszokhatták az arcok, az új nóták is kicsit másabbak lesznek, mint az előző lemez. Persze metal/hardcore banda maradunk, csak csipegetünk a metal zene másabb ágaiból is hatásokat, ez megint csak részben az új tagoknak köszönhető. Nem kell aggódni azoknak, akik szeretik az Embers-t, nem csinálunk 180 fokos stílusváltást, hasonló vonalon megyünk tovább, csak lesznek olyan dolgok is a zenében, amik eddig nem, vagy csak kis mértékben.
  
  Milyen visszhangokat kaptatok külföldről a The Gods Are Traitors lemez kapcsán?

  
  Sok jót, és sok semlegeset. Nagyon rosszat sehonnan se. Biztos sokan vannak a világban, akik utálják a zenénk és kópiának tartják, de érdekes módon a magyarokon kívűl mindenki elég érett ahhoz, hogy utálkozás és mocskolódás nélkül félretegye azt a lemezt ami nem jön be neki, és elővegyen egy olyat amiben nem talál hibát. A semlegeseket általában kiadóktól kaptuk, és ez alatt nem feltétlenül a zene minősítését kell érteni, mert sok olyan kiadó is volt, akinek bejött a lemez, de más okokból nem akartak foglalkozni velünk. Annyira telített az európai és a világpiac, hogy most már a zene nem az első a sorban ami alapján kiválasztják a bandákat. Nagyon sok üzleti szempontot figyelembe vesznek. Viszont rengeteg jó visszajelzést kapunk zenehallgató emberektől a világ minden tájáról. Amerikából és Oroszországból például már olyan emberekkel is kapcsolatban vagyok, akik annyira imádják a zenénk, hogy minden alkalmat és lehetőséget kihasználva DIY módon promotálják a bandát, a zenét haveri társaságokba, koncerteken, underground média fórumokon, csak hogy minél több ember megismerjen minket. De ezeken kívűl még rengeteg helyről, országból megtalálnak minket a myspace-en, és sok jó véleményt tartalmazó levelet, kommentet kapunk. A világ minden tájáról kapjuk a cd rendeléseket.
  
  Az utóbbi időkben mintha jelentős változást lehetne megfigyelni a metalcore kapcsán. Sokkal igényesebb és egyedibb produkciók bukkannak fel (pl. Unearth, As I Lay Dying) és a fanyalgó hozzászólások is elmaradnak. Ti hogyan látjátok most a metalcore műfaját?
  
  Most egy kicsit elmosolyodtam, mert ezt még így nem hallottam, hogy a metalcore-t mint műfajt említi valaki. Bár szerintem eléggé félre van már értelmezve ez a kifejezés mostanában, ezért nem szeretjük ha minket így kategorizálnak. Persze a szó egyetlen normális értelme szerint ilyen banda vagyunk, mert ugye mi is a metalcore?!Metal és hardcore szó összevonásából lett, az olyan bandákra, akik ezt a két zenei műfajt egyesítik. Tehát a szó maga jogos, ránk is, csak az emberek ezt már külön műfajként kezelik, szinte külön színteret kötnek hozzá. Pedig pont az ellenkezője lenne a cél, a két színtér összevonása egy bizonyos ponton, hogy ne rétegződjön annyira a keményzenei közönség. Mert műfajtól függetlenül minden bandának egy dolog a legfontosabb, hogy minél többen szeressék meg a zenéjüket és ebből fakadóan minél többen járjanak a bulijaikra. A metalcore bandák nagyon jól át tudják hidalni a műfaj szerinti rétegződés problémáját, mert mindkét színtér megtalálhatja bennük azokat a zenei elemeket, amiket szeret és amik miatt eljár koncertekre. És pont ezért tartom pozitívnak azt, amit te is mondasz, hogy egyre igényesebb bandák jelennek meg ezen az irányvonalon, és a közönség is egyre nyitottabb zeneileg. Nem tudom, hogy merre fog ez tovább fejlődni, vagy, hogy fog-e egyáltalán. A globális nagyátlagot tekintve, már szinte minden lehetőséget kitapostak az ilyen bandák azért hogy eljusson a közönséghez a zene, vagy ahogy te nevezted ez a műfaj. Minden nagy metal kiadónál van 2-3 ilyen jellegű banda, a turnékon death trash black és egyéb tiszta metal bandákkal vesznek részt. Szóval tényleg mindent megtesznek, hogy a határok ne csak elmosódjanak, hanem el is tűnjenek. Innentől kezdve csak az embereken múlik, hogy mennyire nyitott gondolkodásúak, és képesek-e végre füllel és nem aggyal zenét hallgatni.
  
  Mennyire könnyítette meg a dolgotokat bármilyen téren, hogy a BPRNR csapatához tartoztok?
  
  A BPRNR tevékenységét nem úgy kell elképzelni, mint egy nagy managment irodáét. Bár itthon ők legnagyobb a tevékenységkört felölelő és azokban a legjobb kvalitást produkáló szervezet, azért Magyarországon ez se meggazdagodást és nagy anyagi hasznot eredményező dolog, se nekik se a zenekarainak. Mi ezt soha nem is vártuk tőlük, mert az naivitás lenne, ha bárki azt gondolná, hogy ma itthon bárki vagy bármi képes az undergroundból mainstreamet varázsolni. Sokat segített, és segít a mai napig az, hogy nekik jól szervezett és széles körben kiterjedő promóciós tevékenységük is van. Sőt igazából ez van nekik a legjobban. Szóval az biztos könnyített a dolgunkon, hogy rajtuk keresztül nagyon sokat hallhatnak az arcok rólunk. A tavalyi turnén például volt olyan srác aki azt mondta, hogy még soha nem hallott rólunk, amíg a BPRNR-hez nem kerültünk. Némileg tehát könnyített bizonyos dolgokon, de ez csak egy olyan alaplendületet megadó lökés, amit aztán nekünk kell kihasználni és felgyorsítani.
  
  Hova kötődik az eddigi legjobb koncertélmény?
  
  Az évek során nagyon sok jó koncertélményünk volt, de mindig az utolsó ilyen a legmélyebb. Most voltunk egy hétvégi szlovák turnén, ahol minden buli nagyon jól sikerült. Sokan voltak, nagyon jó hangulatot csinált a közönség. A legütősebb buli az utolsó volt Kassán. Már harmadszor játszottunk ott, de kétéves időközönként jutunk el oda. Az emberek már vártak minket, teljes lázban, és ez meg is látszott a koncert hangulatán. Teltház, az emberek szinte folytak fel a színpadra, és az arcok az első perctől az utolsóig nagyon durván mosholtak. Több, mint egy órát színpadon voltunk, pedig 45 percnél hosszabb programot soha nem játszunk, mert az ilyen tömény zenétől az emberek hamar elfáradnak és elvesztik az érdeklődésüket, akkor viszont már csak lefelé csúszik a hangulat. Itt ilyen nem volt, két ráadás nóta után is one more song-ot stagnált a tömeg. Elmondhatatlanul jó érzés ennyire hálás közönségnek zenélni. Aztán koncert után jöhetett az afterparty, ami nálunk elengedhetetlen. Szinte mindenki ott maradt és együtt mulattunk több száz emberrel, de nem csak köztük, hanem velük. Folyamatosan jöttek oda, hogy fotózzunk együtt, aztán meg persze igyunk együtt. Míg nem valamikor hajnalba zárt a klub és a szállásra kényszerültünk, ahova elkísért minket pár helyi ember, hogy ott folytassuk a partyt. Szóval reggeli ájulásig mulattunk. Ez volt az utóbbi pár hónap egyik legemlékezetesebb bulija.
  
  Mennyi esélyt látsz arra, hogy hamarosan Ti is nagyot robbantsatok Európában vagy akár a tengerentúlon? Egyáltalán vannak ilyen tervek?
  
  Nagyon keveset. Ez egy elég összetett dolog, nehéz bármire is alapozni. Mint azt már mondtam, az európai és a tengerentúli piacot is nem annyira a zenei, inkább az üzleti szempont mozgatja. Egy banda meg még nem biztos, hogy könnyen eladható, csak azért mert jó zenét csinál. Nagyon sok más dolog is befolyásolja a kiadókat abban, hogy kiválasszák azokat a bandákat, akikkel dolgozni akarnak. Persze terveink mindig vannak ilyen irányba is, bár nem feltétlenül robbantani akarunk, csak szeretünk jelen lenni más piacokon is nem csak itthon. Főleg azért, mert az előző lemezeink külföldön lettek kiadva és azért minden országba akadnak emberek, akik ismerik és szeretik a bandát. A külföldi kiadóknak meg volt az az előnye, hogy jó promóciót csináltak, nem korlátozták azt le a saját országukra. A világ szinte minden szegletében hozzá lehetett jutni a lemezünkhöz, kisebb undergroundabb disztrokban. Ez elsősorban koncertszervezés szempontjából volt hasznos nekünk, könnyebb volt külföldön fellépési lehetőséghez jutni, meghívásos és saját szervezési alapon is. A jelen lemeznél egyelőre mindezt saját promócióval és lemezrendelések postázgatásával próbáljuk fenntartani, de valljuk be ez azért nagyon kevés ahhoz, hogy érdemleges eredményt hozzon.
  
  És végül, ha lehetne három kívánságotok az Embersel kapcsolatban, mik lennének azok?
  
  1.Csak ezzel kelljen foglalkoznunk - nem akarunk meggazdagodni, de ha már annyit kereshetnénk vele, hogy ne kelljen napi 8 órában mellette melózni, az már nekünk elég lenne.
  2.Ha már nem kellene mással foglalkoznunk, akkor legyen annyi bulink, hogy szinte folyamatosan mozgásba lehessünk.
  3.Ha már folyamatosan koncerteznénk, akkor minden buli legyen olyan hangulatú, hogy felejthetetlen élményként memorizálhassuk őket.
  
  Köszi az interjút és sok sikert a bandának!
  
  Mi köszönjük a lehetőséget és a jókívánságot!! Teljes tisztelet Nektek és mindenkinek, aki bármilyen formában szolgálja a közösségünk!!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Embers honlap

Embers myspace

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 solefald    hammer barlang    az élet fája    fertőzés    cauldron    the wailers    conan´s first date    perfect symmetry    october    poem    year of the goat     hugh grant    retarded fish    polar bear club    discomfort    erőszakik    doves    pentagram    abbath    checkpoint charlie    youth violence    death angel    garbage    naturally 7    sziget 2013  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!