szerző: PjotrHagyomány és korszerűség a konyhában Sárospatakon 2008,. Április 4-11. Művelődés Háza és Könyvtára - Sárospatak
Április 4. 17:00
Hagyomány és korszerűség a konyhában
Alapvető emberi szükségletünk az étel, meghatározó szerepet játszik minden kultúrában. Az ételkészítés is sokat változott az idő folyamán. Örököltük szüleinktől, befolyásolta a tájegység ahol élünk, hatással vannak ránk a más közösségekkel való találkozások, de a divatok is befolyásolják, mikor, mit, hogyan fogyasztunk. Az étel sokszor a szülői házhoz való kötődésünk kifejezője. Kettősség figyelhető meg napjainkban, amikor olyan sok információ áramlik felénk. Lehetőségünk van megkóstolni más népek ételeit, megismerni étkezési kultúrájukat. Ezek a hatások és a tradicionális szokások befolyásolják a ma emberének ételkészítését.
Cél: megismertetni a tradicionális konyhát, alapanyagait, fűszereit, edényeit, tűzhelyét, az ételek tartósítási, tárolási lehetőségeit. A régiből mit, hogyan tudunk ma asztalunkra varázsolni. Vagyis hogyan találkozik a hagyomány és a korszerűség a konyhában.
Előadó: Dr. Sándor Ildikó etnográfus
Az év során négy alkalommal tálalja fel a fogásokat.
Előétel - alapanyagok, fűszerek, ételfajták, táplálkozási szokások a hagyományos konyhában. Kínálunk, cserélünk recepteket is.
Fő fogás- szabad tűzön sütés-főzés lehetőségei. Ráadás: - tárolás, tartósítás/aszalás, füstölés, befőzés
Desszertként az ünnepekhez kapcsolódó ételek, étkezési szokások kerülnek az asztalra.
Tervezett további időpontok: Június 24. Október 10. November 27.
Április 10. 16:00 József Attila üzenete a ma emberének Molnár László főiskolai tanár előadása a könyvtárban
Április 10. 17:30 A reneszánsz kora előadás-sorozat Reneszánsz művészet Magyarországon Előadó: Vámosi Katalin művészettörténész Belépő: 300 Ft
Április 11. 16:00 A költemények zengzete Verses beszélgetés a Költészet Napján a könyvtárban